Висвітлення діяльності ГО НОВА Енергія

Представників Опішнянської ОТГ ознайомили з дієвими практиками ефективного управляння фінансовими потоками від рентних платежів

 

 

 

5 жовтня в смт. Опішня Полтавської області відбулося обговорення на тему «Перспективи впровадження кращих демократичних практик використання бюджетних коштів в Опішнянській територіальній громаді». В заході взяли участь: працівники виконавчого комітету та депутати Опішнянської селищної ради, представники сіл, які входять до Опішнянської об’єднаної територіальної громади (ОТГ), представники ГО «Нова енергія», Міжнародного фонду «Відродження», Національного Секретаріату ІПВГ в Україні, БГЗО, Німецького Товариства Міжнародного Співробітництва GIZ, ГО «Полтавська філія суспільної служби України» та Газопромислового управління «Полтавагазвидобування».

Метою даного обговорення було ознайомлення представників Опішнянської громади з дієвими демократичними практиками публічного й ефективного управляння фінансовими потоками на місцях шляхом розробки стратегічного плану розвитку, враховуючи перспективні фінансові надходження до місцевого бюджету у вигляді рентної плати за користування надрами.

Олексій Орловський, представник Міжнародного фонду «Відродження», член Міжнародного Секретаріату ЕIТI, наголосив на важливості розробки стратегічного плану розвитку громади, відкритості та прозорості правил гри.

В рамках обговорення Ганна Кіященко, голова Полтавської філії Суспільної служби Украйни, розповіла  учасникам заходу про важливість навчання ОМС та запровадження демократичних інструментів участі.

Юрій Береза, спеціаліст зі зав’язків з громадськістю «Полтавагазвидобування», говорив про зміну правил гри при отриманні ліцензій, про те, що обласна рада втрачає важелі впливу. Він також розповів, що на сьогодні компанією вже підписано соціальних угод майже на 49 млн. грн., 33 млн. грн. з яких вже профінансовано.

Наприкінці заходу жителі громади наголосили на важливість об’єднання заради створення ОТГ та забезпечення сталого розвитку громади.

Нагадуємо, що Президент Петро Порошенко підписав Закон України №1793-VIII «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату», прийнятий Верховною Радою 20 грудня 2016 року.Отже,починаючи з 2018 року, 5% рентної плати за користування надрами зараховуватиметься до місцевих бюджетів.

Захід організовано в рамках проекту «Прозоре управління коштами, отриманими від видобутку вуглеводнів на місцевому рівні» та за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Сторінка ГО «НОВА Енергія» у Facebook: https://www.facebook.com/NOVA.ENERGIYA/

Група у Facebook: https://www.facebook.com/groups/UAEITI